werkwijzeBij een portret in opdracht wordt na een verkennend gesprek een afspraak gemaakt voor een fotosessie. Omdat foto's op internet maar een zeer beperkte indruk geven van schilderijen, bent u altijd welkom in Bo Bakker's atelier in Amsterdam om zijn werk in het echt te zien.

Fotosessie

De fotosessie vind bij voorkeur plaats in het atelier, maar in geval van bijvoorbeeld een portret van een paard of grote hond, zal moeten worden omgezien naar een andere locatie. Bo Bakker werkt uitsluitend naar foto's, er hoeft dus na deze fotosessie niet meer geposeerd te worden. Tijdens de fotosessie zelf hoeft het model niet stil te zitten. Vooral bij kinderportretten en dierportretten kan dit een prettige bijkomstigheid zijn.

Voor een sessie, exclusief kennismaking, moet u rekenen op ongeveer een uur, voor groepsportretten anderhalf tot twee uur. Daarna wordt door Bo Bakker een selectie gemaakt van voor een portret geschikte uitgangspunten, waarna in overleg met de opdrachtgever de uiteindelijke keuze wordt gemaakt, en de afmetingen van het portret worden bepaald.

Portret ten voeten uit

Soms vragen mensen zich af of een portret ten voeten uit niet te dominant wordt in de huiskamer. Een portret ten voeten uit is natuurlijk altijd wat groter dan een portret met alleen kop en schouders, zeker in het geval van een groepsportret of drieluik. Aanpassingen in de pose echter, niet staand maar zittend bijvoordbeeld, of een iets kleinere afbeelding dan levensgroot, leiden altijd tot een prettig formaat.

Na de keuze van voorstelling en afmetingen duurt het, afhankelijk van de agenda van de portretschilder en het aantal te schilderen personen, ongeveer vier weken voordat het doek klaar is.